HELP! Mijn pleitnota’s zijn weg!

Wat zou je doen als alle documenten op kantoor opeens onleesbaar zijn? Niets kan meer worden geopend, geen Word bestand, geen PowerPoint presentatie, geen PDF file, he-le-maal niets!

Een telefoontje naar de helpdesk? Helaas, ook de IT afdeling staat machteloos. Echt alles is weg: die documenten die met spoed naar de rechtbank moeten, dat contract dat vandaag getekend zou worden en die bestanden die gisteren nog gemaild waren door de advocaat van de tegenpartij.

Fictie?

Voor een Amerikaans advocatenkantoor helaas niet. Het kantoor van advocaat Paul Goodson raakte vorige week plotseling de toegang tot alle documenten kwijt, met dank aan het Cryptolocker computervirus.

Het virus was knap verstopt in een email die op het eerste gezicht afkomstig leek van de telefooncentrale van het kantoor zelf. Goodson dacht een nieuwe voicemail te hebben ontvangen, maar al snel na het openen van de mail bleek het om heel iets anders te gaan.

Alle documenten van het kantoor werden razendsnel door het virus versleuteld, waardoor het niet meer mogelijk was om ze te openen. Ook de IT afdeling kwam er niet uit. Zelfs de laatste mogelijkheid – het betalen van “losgeld” aan de makers van het virus – kwam te laat, want de betalingstermijn was al verstreken.

Het incident staat niet op zich. Het Cryptolocker virus heeft al veel kleine bedrijven plat gelegd en de Amerikaanse overheid schat dat de makers van het virus al minstens 30 miljoen dollar hebben buitgemaakt en dat terwijl er “maar” 300 dollar wordt gevraagd om het kwaad ongedaan te maken. Sterker nog, de makers van het virus accepteren Bitcoins!

Dat dit geen nieuws meer is, moet ook in juridisch Nederland al lang en breed bekend zijn. Rudy Baving gaf tijdens Pleit 2012 een indrukwekkende demonstratie, waaruit bleek hoe kinderlijk eenvoudig het is om zelf zo’n email te maken.

Het gevaar loert en het is slechts een kwestie van tijd voordat het eerste Nederlandse advocatenkantoor in het Financieel Dagblad geassocieerd wordt met een ordinaire virusaanval.

Wat gaat u de cliënten vertellen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *