Een impressie van Lexpo – the legal innovation event

Gastblog van Christ’l Dullaert – ‘The legal Innovation Event’ stond er in de aankondigingen voor dit congres dat plaats vond op 21 april bij Amsterdam. Dit door IT Consultant Rob Ameerun georganiseerde congres had in ieder geval een zeer goed programma met goede internationale sprekers.

Ik ben eigenlijk zeer verwend als het op congressen aankomt, via mijn American Bar Membership en een jarenlang verblijf in New York heb ik al veel (meerdaagse) internationale legal congressen meegemaakt. De Amerikaanse markt is natuurlijk anders- veel groter- dus ieder congres dat zij organiseren is 2 of 3 daags. Omdat vele Amerikaanse advocaten veel en hard werken, worden de congressen bijna altijd op superleuke locaties georganiseerd, zodat partner en kinderen kunnen meereizen en op dezelfde locatie een toeristenprogramma kunnen doen. Zo zijn ABA congressen in Orlando bij het Disney park, in San Fransisco, New York, Miami South Beach en dergelijke droomlocaties. Zo had de Amerikaanse spreker Ari Kaplan zijn 10 jarige dochter meegenomen. Het lieve kind liep de hele dag rond en deelde zelfs pennen en briefjes uit tijdens het ‘optreden’ van haar vader.

Wat ook bij buitenlandse congressen veel gebeurd is hosting parties door de sponsors van een congres. Bij dit congres hoorde een uitnodiging voor een walking dinner met rondleiding in de House of Bols. Voorts een Hog Roast in het Amsterdamse Westerpark gesponsord door High Q. Helaas kon ik mezelf niet op 2 locaties tegelijk begeven en ik koos voor het varken roosteren. Dat was een geweldige start van het congres, alle buitenlandse gasten waaronder ook Belgische collega’s van Claeys &Engels, de sprekers Casey Flaherty en Chris Bull liepen er rond en dat alles bij een strakblauwe hemel. De stemming zat erg gelijk goed in.

De Lexpo pre-event sessies

26623209162_603a62aefd_mOok in het voorprogramma waren 6 sessies op de congreslokatie met o.a. een demonstratie van een door Loyens Loeff geïntroduceerd DMS systeem, de ‘smart law firm (werken met HighQ) en informatie over het KEI project bij de Rechterlijke macht in Nederland (door Legalsense). Sommigen houden niet van deze ‘commercials’ maar ik daar niets mis mee. Juist commerciële partijen hebben veel te bieden voor alles wat de toekomst gaat brengen en je kunt dus maar beter van hun producten en diensten op de hoogte zijn.

Het voordeel van dit soort inhoudelijke en informele warming ups is dat je al een flink aantal deelnemers hebt kunnen begroeten, namen hebt geleerd, zodat je op het congres nog eens verder kunt praten en al meer op de hoogte bent waar andere (buitenlandse) collega’s tegen aanlopen.

Het Lexpo event vond plaats in het Park Plaza bij Schiphol, goed bereikbaar met de auto, maar de volgende keer kiest men wellicht toch voor een ‘onbereikbare’ locatie midden in Amsterdam. Met name buitenlandse gasten vinden het natuurlijk leuk als ze na een congres nog eens over een gracht kunnen lopen, het Rijksmuseum kunnen binnenwandelen of een bruine kroeg kunnen bezoeken.

De sprekers en hun presentaties

Nu de inhoud van het congres, want daar gaat het natuurlijk om. Ik vond het zeer goed dat Rob Ameerun C.S. zulke uitstekende internationale sprekers hadden verzameld, met daaromheen diverse Nederlands samengestelde panels die ook voor de couleur locale konden zorgen en waar nodig een lokale vertaalslag konden maken.

De dag startte met een lezing van Chrissie Lightfoot, auteur van o.a. de Naked Lawyer, die ons in hoog tempo meenam in haar visie op de toekomst van het juridische beroep. Meestal kijken sprekers 5-10 jaar vooruit, zo niet Chrissie, die sprong naar 2045. Kijk, daar heb je wat aan! Een van haar voorbeelden is; in 2009 trouwde een Japanse man met een computer. Als je dat voorbeeld doordenkt, wat zijn dan de juridische consequenties daarvan? Maar ook vele andere voorbeelden van de invloed van artificiële intelligentie passeerden de revue. Chrissie nam vervolgens het heft in handen als dagvoorzitter voor de rest van de dag, dus zij had een pittige dag.

26112615183_087ea29b06_mCasey Flaherty, de voormalige General Counsel van KIA, nam vervolgens over met een presentatie zoals Amerikanen dat kunnen. Zeer levendig, veel plaatjes en mooie cases. Flaherty startte enige jaren geleden met blogs over de wijze waarop hij in de rol van GC zijn outside counsel aanstuurde. Als een advocaat technologisch niet handig is, kost bijvoorbeeld een herziening van stukken meer geld (want het duurt langer) en daar wilde hij als GC niet aan meebetalen. Hij gaf een heel goed en praktisch voorbeeld van een contract van meerdere pagina’s waarbij o.a. de artikel nummering moet worden herzien. Een originele invalshoek die hem uiteindelijk zoveel publiciteit via blogs en speaking engagements opleverde dat hij nu als zelfstandig consultant de wereld over reist.

Vervolgens kwamen consultant Chris Bull (voorheen werkzaam bij o.a. Osborne Clark) en Daniel Pollick, de Internationale Chief Information Officer van DLA Pier aan het woord. Beiden zeer deskundig in hun veld en goede sprekers. Voor degenen die zich teveel zouden concentreren op al het moois dat de toekomst mogelijk maakt, werden wakker geschud door de waarschuwingen van Richard Bejtlich, een Security man die op interactieve wijze met de zaal in gesprek ging en menigeen op milde wijze op allerlei hacking gevaren wees. Desalniettemin was de titel van zijn bijdrage ‘Be not afraid’. De dag werd afgesloten door de Amerikaan Ari Kaplan. Deze spreker met veel energie- hij deed 2x de Iron man Triathlon- sleepte ons moeiteloos door het laatste deel van de dag. Zijn focus was meer op de business development kant in de ‘nieuwe wereld’. Het goede nieuws; menselijk contact blijft belangrijk.

Mooi tijdens het hele congres was de deelname van de aanwezigen via Sli.do waardoor vragen konden worden gesteld aan de sprekers, getwitterd en gestemd kon worden over bepaalde issues.

Wil je echt een goede impressie krijgen van wat de toekomst voor jou in de juridische wereld gaat brengen, dan zal je dit soort congressen moeten bijwonen. Misschien kom je er wel een beetje moedeloos vandaan (Help, er verandert zoveel! Of; valt mijn werk straks weg?) maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. En beste confrères en bedrijfsjuristen met bijwonen bedoel ik niet dat je iemand van je stafafdeling stuurt- ook al is het prima dat die daar rondlopen- maar dat je vooral zelf gaat.

Al met al denk ik dat Rob Ameerun en de zijnen (ook zijn dochters en vrouw waren actief achter de schermen) een geweldige prestatie heeft geleverd met dit congres en dit vraagt zeker om een vervolg in 2017. En u raad ik aan; ga naar de volgende Lexpo, maar ook het Pleitcongres in het najaar van 2017 is interessant of kies een goed Engels of Amerikaans congres uit. En als u voor dat laatste kiest; weet dat deze congressen op mooie locaties zijn, dus knoop er een paar dagen aan vast om al hetgeen u opgenomen heeft ook even te laten bezinken en verwerken. Het grootste risico is immers dat u vol plannen huiswaarts keert, onmiddellijk weer uw kantoor in duikt en uiteindelijk niets met de opgestoken kennis doet. In dat geval wordt u nooit future proof!

Mr. Drs. Christ’l W.M. Dullaert

Directeur van advocaten- en notaris uitzendbureau Le Tableau en auteur van onder andere Yoga in je Toga’’ en ‘De Nieuwe Advocaat’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *